Tussentijds wisselen van basisschool

Overstappen naar een andere basisschool is een belangrijk moment. Of het nu gaat om een verhuizing, een overgang naar een andere onderwijsmethode of een persoonlijke keuze. Uw kind brengt veel tijd door op school en u wilt dan ook een basisschool kiezen die het beste past bij wat u zoekt.

Het zoeken naar een andere basisschool start vaak met het maken van een lijst met uw favoriete scholen. Vervolgens bezoekt u de scholen van uw voorkeur. Zo krijgt u een idee van de sfeer en de werkwijze op school. Ook kan het helpen om andere ouders naar hun ervaringen te vragen. Heeft u een nieuwe school gekozen? Communiceer dan open met zowel de oude als de nieuwe school. Met een goede voorbereiding en een positieve instelling kan het wisselen van basisschool een spannend en succesvol avontuur zijn voor alle betrokkenen.

Hoe kiest u een andere basisschool?

Wij noemen hieronder 7 punten om rekening mee te houden bij het wisselen van basisschool.

1. Locatie & bereikbaarheid

Bij het wisselen van basisschool is de locatie en de bereikbaarheid van de nieuwe school een essentieel onderdeel om over na te denken. Kiest u voor de basisschool om de hoek? Of kiest u voor een school die op de route naar het werk ligt? Ook de verkeersveiligheid is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Wilt u, bijvoorbeeld, dat uw kind zelf naar de nieuwe school loopt of fietst? Als u uw kind zelf naar school wilt brengen, let dan bijvoorbeeld op de parkeergelegenheid rondom de school. U kunt de scholen in uw buurt vergelijken en bekijken op Scholen op de kaart.

2. Soort basisschool

Wilt u overstappen naar een basisschool met een andere onderwijsmethode? Naast basisscholen die gebaseerd zijn op een geloofsovertuiging of levensopvatting, zijn er genoeg andere schoolsoorten waar u uit kunt kiezen. Zoals jena onderwijs, daltonscholen en vrijescholen. Passe Partout is een montessorischool. Onze werkwijze is gebaseerd op de visie van Maria Montesorri, waarbij zelfstandig en onderzoekend leren, samenwerken en creatieve ontwikkeling centraal staan. Meer lezen over ons onderwijs? Klik hier.

Tip: stel voor uzelf vast welke normen en waarden u belangrijk vindt en onderzoek of deze terugkomen in de visie van de potentiële nieuwe basisschool.

3. Schooltijden

Wisselen naar een andere basisschool, betekent vaak ook een ander schoolrooster. Kijk goed naar de schooltijden en ga na of deze aansluiten bij uw werktijden. Bij Passe Partout hanteren we een continurooster, waarbij kinderen lunchen op school. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen, naast samen leren, ook samen ontspannen. Verder is het raadzaam om te bekijken welke buitenschoolse opvang de nieuwe school biedt. Bij ons Montessori Kindcentrum kunnen kinderen van 0 t/m 13 jaar terecht tussen 07.00 en 18.30 uur. Jonge kinderen kunnen spelenderwijs kennismaken met de montessorimethode en doorstromen naar het basisonderwijs.

4. Sfeer & schoolgebouw

Het kiezen van een nieuwe basisschool is grotendeels een gevoelskwestie. Wat vindt u, bijvoorbeeld, van het schoolgebouw en hoe zien de klaslokalen eruit? Heeft u een klik met de leerkrachten? Bij ons worden lessen gegeven met speciaal ontwikkelde leer- en lesmaterialen die passen bij het montessorionderwijs. Onze klaslokalen hebben open en goed bereikbare kasten, zodat kinderen zelf materialen kunnen pakken en terugzetten. Ook zijn er speciale kleedjes waarop sommige taken kunnen worden uitgevoerd. Het schoolplein en de tuin zijn eveneens belangrijke omgevingen waar kinderen kunnen ontdekken en spelen.

5. Beoordeling & begeleiding

Elke school biedt begeleiding en hanteert een manier om te beoordelen. Ga na of de wijze van begeleiden en beoordelen op de school waar u naartoe over wilt stappen past bij u en uw kind. Bij Passe Partout staat de individuele begeleiding van het kind centraal. De montessorileerkracht is er om in te spelen op de behoefte van het kind door specifiek lesmateriaal en een bijpassende omgeving te bieden. In plaats van beoordelen met cijfers en rapporten, wordt er zelfcorrectie toegepast. Dit motiveert het kind om vanuit zichzelf zijn uiterste best te doen. Uiteraard houdt de leerkracht de vorderingen van uw kind wel bij.

6. Wat verwacht de school van ouders?

Op veel basisscholen is een actieve bijdrage van ouders gewenst. Vraag daarom bij de nieuwe school na op welke manieren u als ouder betrokken kunt zijn. Bij Passe Partout zijn er diverse mogelijkheden voor ouders om mee te helpen. Bijvoorbeeld bij het lezen, begeleiden van uitjes en het schoonmaken van materialen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat u als ouder op de hoogte blijft van de ontwikkeling van uw kind en de laatste nieuwtjes op school. Dit doen we onder andere via de Passe Partout App, waarin u vragen kunt stellen over bepaalde zaken en waarin u snel en eenvoudig informatie kunt terugvinden.

7. Extra activiteiten

Denk ook aan de extra activiteiten die de nieuwe school aanbiedt, want dit kan een leuke toevoeging zijn voor uw kind. Naast de kernvakken die wij geven volgens de montessorimethode, biedt Passe Partout expressievakken en workshops aan die gericht zijn op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. We organiseren verschillende vieringen, projectweken en uitstapjes naar musea en bedrijven om het leren te verrijken en te verbreden.

Rondleiding op de nieuwe basisschool

Een rondleiding is een goede manier om een indruk van de nieuwe potentiële school te krijgen. Vaak zijn er open dagen die u kunt bezoeken of u kunt contact opnemen voor een individuele rondleiding. Tijdens de rondleiding krijgt u een idee van de school, de leerkrachten en de leerlingen. Stel vooraf een lijst met vragen op, om ervoor te zorgen dat u alle benodigde informatie krijgt om de beste basisschool voor uw kind te kiezen.

Meer weten over Montessorischool Passe Partout? Wij nodigen u graag uit voor een rondleiding door onze school en om meer te leren over ons onderwijs.

Rondleiding aanvragen
Ieder kind leert het zelf te doen
Ieder kind leert leren voor het leven
Wat je aandacht geeft groeit
De ruimte om eigen keuzes te maken
Ieder kind bereikt zijn eigen top